Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gemenc képes leírás - Tolna megye.tlap.hu
részletek »

Gemenc - Tolna megye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tolna-megye.tlap.hu » Gemenc
Keresés
Találatok száma - 4 db
Duna - Dráva Nemzeti Park

Duna - Dráva Nemzeti Park

Gemenc a Duna árterülete, mely 30 km hosszan húzódik a folyó mentén. Lefűződött holtágak, tocsogós rétek, nádasok, ligeterdők és apró tavak mozaikja: ez ma Európa legnagyobb összefüggő ártere. Jelentős természeti értékei 1977-ben a Gemenci Tájvédelmi Körzet létrehozásakor, majd 1996-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park megalakulásakor (annak részeként) területi védelmet kaptak. A mintegy 18 ezer hektár védett terület vízi és erdei élőhelyek együttese. Az ártéren élő nép a folyószabályozások előtt a Duna vízjárásához igazította életét. A kialakított fokrendszer - mellékágak és holtágak csatornákkal összekötött hálózat - az árvízvédelem mellett a közlekedés és a gazdálkodás lehetőségeit is biztosította. Gemenc ma az ország egyik leghíresebb vadászterülete, a ,,fővad'' a gímszarvas. Az ártér mélyebb részein az árvizek által gyakran elöntött fűz és nyár ligeterdők találhatók. A nedves, párás mikroklímán a buja aljnövényzetben vízigényes fajok élnek. Az ártér magasabb részein, a csak ritkán víz alá kerülő hátak és magaslatok erdei tölgy-kőris-szil ligeterdők.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Dráva Nemzeti Park megalakulását több éves előkészítő munka előzte meg, amely a magyar Országgyűlés 1991. évi határozatának megfelelően eredetileg az akkori Jugoszláviával közös nemzeti park létrehozását célozta. A nemzeti park létrehozását a Duna és Dráva folyók, holtágak, morotvatavak valamint a környező területek természeti értékeinek, vízkészleteinek, továbbá az érintett területek erdeinek, termőtalajának és más megújuló természeti erőforrásainak nemzetközi védelmének szükségessége indokolta. Számos védett és fokozottan védett faj, melyek közül több Magyarországon csak itt fordul elő, emeli a nemzeti park élővilágának értékét. Működési területén a Nemzeti Park Igazgatóság a nemzeti parki területeken túl tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek kezelését is ellátja. A természet védelmének elsődlegességét szem előtt tartva az Igazgatóság számos oktató- és turisztikai programot kínál az érdeklődők számára.

Gemenc Zrt.

Gemenc Zrt.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság jogelődje 1968-ban alakult az Alsó-Duna összefüggő ártéri területén. Európában a legnagyobb kiterjedésű ártéri jellegű területen, 1993 július 1-től részvénytársasági formában 37.839 hektár állami tulajdonú erdőterületen és 70.349 hektár üzemi vadászterületen gazdálkodik. Az ártéri területek alkotják a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai szakaszát (megközelítően 20.000 hektár). Keletről, illetve nyugatról az ártérhez kapcsolódik 10.200 hektár homoki, illetve 5.400 hektár dombvidéki terület erdőállománya. Az erdőterület Szekszárd - Kalocsa vonalától délre, egészen az országhatárig húzódik a Duna jobb és bal partján, oldalsó határai Mőcsény, illetve Hajós községek. A Gemenc Zrt. négy, alapvetően erdő- és vadgazdálkodást végző (hagyományosan gazdálkodó) - erdészet segítségével látja el feladatát, ezek a bátaszéki, szekszárdi, hajósi és pandúri erdészetek. Továbbá két erdészet a hagyományos gazdálkodást kiszolgáló, kiegészítő tevékenységgel foglalkozik.

Gemenci Erdei Vasút

Gemenci Erdei Vasút

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje a gemenci erdő, 20 ezer hektáros területe Paks - Dunaszentbenedek vonalától az országhatárig a Duna jobb és bal partján terül el. Ebben a különleges síkvidéki, átréri erdőben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút vonala.

Tuti menü