Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Dombóvár képes leírás - Tolna megye.tlap.hu
részletek »

Dombóvár - Tolna megye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tolna-megye.tlap.hu » Dombóvár
Keresés
Találatok száma - 6 db
Dombóvár - Wikipédia

Dombóvár - Wikipédia

Dombóvár város Tolna megyében, a Dombóvári kistérségben. Dombóvár a megye második legnagyobb települése, a megyeszékhely, Szekszárd után. Tolna megye délnyugati részén, a Kapos völgyében. Megközelíthető a 61-es főúton, amelyből innen indul a 611-es út Sásdra. Jelentős vasúti csomópont: a Budapest-Dombóvár-Pécs-vasút vonalból innen indul a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes és a Dombóvár-Bátaszék-vasútvonal. Azelőtt innen indult a Dombóvár-Tamási-Lepsény-vasú tvonal is, de itt 1990-ben megszűnt a forgalom. A tervek szerint 2015-ben elkészül az M9-es autópálya, amely Dombóvárt is érinteni fogja. Városrészei: Újdombóvár, Tüske, Gunaras, Kakasdomb, Szuhajdomb, Kertváros, Szőlőhegy, Óváros, Belváros. Dombó vára - melyből már csak két falcsonk árválkodik - a tatárjárás után épült és a XV.században élte fénykorát.A Dombay család a XIV. század első felében lett Dombóvár és környékének birtokosa. A vár falai között élt Dombó (Dombay) Pál jogtudós, a királyi tábla bírája, aki 1514-ben - több társával együtt - megbízást kapott Werbőczy István Hármaskönyvének felülvizsgálatára. Werbőczy István itt írta fő műve a Hármaskönyv (Tripartitum) jelentős részét.

Dombóvár és környéke hírei

Dombóvár és környéke hírei

Folyamatosan frissülő hírek Dombóvárról és környékéről a Teol oldalán. A portálon nemcsak a helyi, hanem az országos hírek is elolvashatóak az alábbi főbb kategóriákban: sport, szórakozás, közösség, hasznos, vásárlás, grátisz.

Dombóvár hivatalos weblapja

Dombóvár hivatalos weblapja

A 2007. január elsejei adatok szerint 20 320 fős lakosságszámú Dombóvár város a Dél-Dunántúl közepén, Tolna, Baranya és Somogy megye találkozásánál, Tolna megye délnyugati csücskében helyezkedik el, déli határai mentén folyik a Kapos folyó. A kistérségi központ város vonzáskörzete túlterjed a megyehatárokon. A város körzetében több tájegység találkozik: idáig nyúlik a Külső-Somogyi-dombság déli része, a város egyes területei a Kapos-völgyben fekszenek, a Szőlőhegy a zselici dombok alján helyezkedik el, és a város közelében húzódnak kelet felől a Tolnai-Hegyhát és a Völgység dombsorai. Dombóvár közlekedése jól kapcsolódik az országos rendszerekhez. A Dél-Dunántúl kiemelt vasúti csomópontja. A Budapest-Pécs és a Budapest-Kaposvár-Gyékényes fővonalak csatlakozási, illetve elágazási pontja. A főváros 2 órán belül elérhető. A közúti közlekedésben a 61. számú út összeköttetést biztosít Nagykanizsán, Letenyén keresztül Horvátországba, s tovább Olaszországba, Dunaföldváron keresztül az Alföldre. Tamásinál a 65. számú főútra letérve 1 óra alatt érhető el Siófok, a Balaton. Alsóbb rendű utakon közelíthető meg Bonyhád, illetve Hőgyészen keresztül a megyeszékhely, Szekszárd.

Dombóvár-Gunarasi Strand és Gyógyfürdő

Dombóvár-Gunarasi Strand és Gyógyfürdő

A Gunarasi Gyógy- és Strandfürdő Dombóvártól 5 km-re, egy 8 hektáros parkban található. Századunk első feléig libák, gúnárok úsztatója volt, róluk kapta nevét a fürdő. Az emberek azt mesélik, hogy a környező kukoricaföldeken dolgozó asszonyok hazafelé a területen található forrásnál mosták a lábukat. Ők híresztelték aztán, hogy a víztől enyhültek, vagy teljesen megszüntek a reumatikus fájdalmaik. A gunarasi vizet 1977-ben gyógyvízzé nyilvánították, ezzel az üdülőterület 1981-től gyógyfürdővé vált. Az üdülőterület mely a város belterületéhez tartozik és annak szerves része, egy természetes, észak-déli irányú lejtés mentén terül el. A település üdülőházai, társüdülői és intézményi üdülői félkörívesen ölelik körül a centrumban elhelyezkedő, gyógyvízre telepített fedett fürdőt és strandot. A strandfürdő 7 hektár területen fekszik, ebből 1 hektár a tó.

Dombóvári Művelődési Ház Kht.

Dombóvári Művelődési Ház Kht.

A Kht. olyan gazdasági társasági forma, mely köteles minden vállalkozási tevékenységéből származó nyereséget közhasznú - jelen esetben közművelődési - feladataira fordítani. A Dombóvári Művelődési Ház Kht. legtöbb programja díjmentes, amit mindenki, aki szolgáltatásaink bármelyikét igénybe veszi, támogat. Természetesen csak adottságainknak megfelelő vállalkozási tevékenységet űzhetünk, e körön belül azonban a minőségre, az ügyfelek maximális kielégítésére törekszünk.

Kondavölgy - Dombóvár ökológiai honlapja

Kondavölgy - Dombóvár ökológiai honlapja

Mára nemcsak a tudósok, hanem a közszereplők és a politikai döntéshozók is felismerték, hogy természeti értékeink védelme elengedhetetlen, hisz az emberi életet a minősége mellett a létében is veszélyezteti annak károsítása. Dombóvár Város Önkormányzata felismerve, hogy a településen kiemelt jelentősége van a természeti értékek fenntartásának, fejlesztésének és bemutatásának, 2004-ben rendeletet alkotott "Dombóvár helyi jelentőségű természeti értékeinek védelméről". Az elmúlt években erre a fontos területre kiemelt figyelmet fordítottunk, sokat tettünk és a jövőben is követni kívánjuk azt a célt, hogy kielégítsük nemcsak településünk lakosságának egészséges és esztétikus természet iránti igényét, hanem hangsúlyozzuk ezen értékeknek a jövő nemzedék számára történő megőrzését és átadását. Célunk az, hogy bemutassuk Dombóvár valamennyi természeti értékét és az elmúlt években ezen a területen végzett fejlesztéseket. Tesszük ezt azért, hogy Önök is jobban ismerjék és ezáltal védjék közvetlen környezetük természeti értékeit, mindannyiunk és a fenntartható fejlődés érdekében.

Tuti menü