Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvtárak képes leírás - Tolna megye.tlap.hu
részletek »

Könyvtárak - Tolna megye.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tolna-megye.tlap.hu » Könyvtárak
Keresés
Találatok száma - 6 db
Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár

Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár

Dunaföldvár területi sajátosságaiból adódóan regionális szerepet tölt be. A Dunaföldvári Városi Könyvtár állománya a környéken a legnagyobb, ezenfelül számos szolgáltatással áll olvasói rendelkezésére. A könyvtár folyamatosan kiállításokat szervez, több tanfolyam, szakkör is helyet kap az épületben. A könyvtár állománya a költségvetésből évről-évre folyamatosan növekszik, ezen felül pályázatok segítségével igyekszünk a könyvtár állományát bővíteni, technikai feltételeit korszerűsíteni.

Dunaföldvár Városi Könyvtár

Dunaföldvár Városi Könyvtár

Dunaföldvár területi sajátosságaiból adódóan regionális szerepet tölt be, kistérségi központ. A Dunaföldvári Városi Könyvtár állománya a környéken a legnagyobb, ezenfelül számos szolgáltatással áll olvasói rendelkezésére. A könyvtár folyamatosan kiállításokat szervez, több tanfolyam, szakkör is helyet kap az épületben. A könyvtár állománya a költségvetésből évrol-évre folyamatosan növekszik, ezen felül pályázatok segítségével igyekszünk a könyvtár állományát bővíteni, technikai feltételeit korszerűsíteni.

Illyés Gyula Megyei Könyvtár Szekszárd

Illyés Gyula Megyei Könyvtár Szekszárd

A megye legnagyobb nyilvános könyvtárában, az Illyés Gyula Megyei Könyvtárban fő feladatunknak tekintjük a magyar és egyetemes kultúra kincseinek megismertetését, az önművelés, a szabadidő értékes eltöltése segítését. Szorgalmazzuk, hogy bárki számára bárhonnan biztosíthassuk a dokumentumokhoz és információkhoz való korlátozás nélküli hozzáférést. Ennek érdekében legfontosabb törekvésünk az, hogy a közeljövőben megteremtsük szolgáltatásaink kínálatához a korszerű, barátságos, kényelmes környezetet, a méltó épület birtokba vételét. Könyvtárunk az információközvetítés központja: mindenkinek vannak kérdései, s nálunk vannak válaszok. Könyvtárunk segít eligazodni, az információözönben - személyes, személyre szóló tájékoztatással, tanácsadással. Könyvtárunk navigátor a virtuális világban, és önmaga is tartalmi szolgáltató az adathálózatokban. Tanítjuk is a felhasználókat. Könyvtárunk valós ház, a találkozások háza. Motiváló, vendégszerető. Nap mint nap lehetőséget nyújt kommunikációra az egyéni, közösségi, családi igényeknek megfelelően. Könyvtárunk hagyományosan a kulturális értékek őrzője, az olvasás megszerettetésének megújuló műhelye.

Pákolitz  István Városi Könyvtár Paks

Pákolitz István Városi Könyvtár Paks

Könyvtárunk általános gyűjtőkörrel rendelkező közművelődési könyvtár, mely feladatának tekinti minden olvasói réteg érdeklődésére számot tartó szak- és szépirodalmi művek beszerzését és hozzáférésének biztosítását. Az Európai Unió iránt megnövekedett érdeklődés miatt kiemelt helyen gyűjtjük és ajánljuk az e témájú dokumentumokat.

Solymár Imre Városi Könyvtár Bonyhád

Solymár Imre Városi Könyvtár Bonyhád

A könyvtár múltjából: A járási könyvtárak 1953. januárjában kezdték meg működésüket, épületek hiányában a feloszlatott olvasókörök és az egyesületek klubszobáiban. Bonyhádon másfél évtizedig egy zsidó-bérelte üzlethelyiségben szorítottak helyet a kultúrának. A község központjában (ma: Szabadság tér) álló emeletes szálloda tulajdonosa a holokauszt áldozata lett, így az épület köztulajdonná vált. Ebben az épületben kapott három kis szobát használatra a Járási Könyvtár. Két év múlva a megnyíló állami Béke Étterem és Szálloda részére át kellett adni a Járási Könyvtár szobáit. A Fő téren 1800 táján Wimmersberg báró építtette azt az emeletes kúriát, amelyet 1905-ben Bonyhád nagyközség elöljárósága 'községháza' céljára megvásárolt. Az emeleten főjegyzői hivatal működött, a földszinti helyiségeket boltosok bérelték. Az épület északi végén lévő üzletet és raktárt Hesser Artúr rőföskereskedő bérelte (ma Hungária Biztosító). A Hesser család a zsidók deportálása során elpusztult. A Járási Könyvtárat 1954 végén az üresen álló rőfösbolt helyére vezényelték.

Városi Könyvtár Dombóvár

Városi Könyvtár Dombóvár

Dombóvár könyvtári múltját kutatva dokumentált adatokat az 1900 évek elejéről találunk. Különböző egyesületek, egyletek, népkönyvtárak, iskolai könyvtárak létesítéséről és működéséről tájékoztat a korabeli helyi sajtó és a Könyvtári Minerva c. kiadvány idevonatkozó kötete. A IV. kötetben olvasható, hogy Dombóváron, 1904-ben a Dél-dunántúli Közművelődési Egyesület által alapított könyvtár 643 kötet könyvvel rendelkezett. A használók számáról 1909-ből közöl adatot, mely szerint 648 olvasója volt a könyvtárnak és 2519 kötet könyvet kölcsönözött ki. A két világháború közötti időben a különböző olvasókörök, az ipartestületi könyvtár , a két középiskola könyvtára, a Mozdonyvezetők Otthonának, és a Fűtők Otthonának könyvtára biztosított könyvkölcsönzési lehetőséget a dombóváriak számára. Az 1913-ban létesített Királyi Katolikus Esterházy Miklós Gimnázium a község legnagyobb könyvtárává vált rövid idő alatt, - 3949 kötet könyvvel rendelkezett az 1910-es évek végére. Az akkori gyűjtemény egy része ma is a gimnázium könyvtárának féltve őrzött ?kincse?. A Szent Orsolya-rendi intézet szerényebb gyűjteménnyel, 1301 kötet könyvvel rendelkezett...

Tuti menü